Krem kalafiorowo-porowy z ciecierzycą z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Krem kalafiorowo-porowy z ciecierzycą z menu beszamel

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Krem kalafiorowo-porowy z ciecierzycą z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Krem kalafiorowo-porowy z ciecierzycą  z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE to pyszna, wyrazista w smaku zupa, idealna na jesienne dni. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 240 kcal.

Składniki

  • 200 ml bulionu warzywnego

  • 1/2 cebuli

  • mały kawałek pora (biała część)

  • 100 g kalafiora

  • 1/2 łyżeczki oliwy lub oleju

  • 1 czubata łyżka ciecierzycy z puszki

  • 1 łyżka śmietany 12%

  • sól, pieprz

  • gałka muszkatołowa

  • kminek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę i  pora posiekać. Zeszklić w garnku na oliwie. Zalać to gorącym bulionem.

  • Kalafiora umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Wrzucić do bulionu i gotować 10-15 min.

  • Dodać do tego ciecierzycę. Gotować kolejne 10 min. Doprawić.

  • Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, zupę zblendować na krem.

  • Zabielić śmietaną i doprawić do smaku.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0