Kotlety z kapusty kiszonej i kalafiora: przepis na warzywne kotlety dietetyczne

2021-03-29
Kotlety z kapusty kiszonej i kalafiora: przepis na warzywne kotlety dietetyczne
Autor: Shutterstock Kotlety z kapusty kiszonej i kalafiora to pyszne, lekkostrawne danie dla każdego, kto dba o swoje ciało
łatwy
45 min
4

Kotlety z kapusty kiszonej i kalafiora to zdrowa porcja warzyw. Warzywne kotlety świetnie sprawdzają się również w diecie odchudzającej oraz w poście. Jeśli warzywa ugotujecie wcześniej, przygotowanie kotletów zajmie wam tylko chwilę. 

SKŁADNIKI

  • ok. 300 g kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 1/2 kalafiora
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, majeranek, zmielony kminek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę zalewamy wodą, doprawiamy majerankiem oraz kminkiem i gotujemy ok. 15-20 minut.
  • Kalafior i marchewkę gotujemy oddzielnie, tak długo aż warzywa będą bardzo miękkie.
  • Cebulę drobno posiekaną, podlewamy odrobiną wody, solimy, doprawiamy pieprzem i podduszamy.
  • Gdy wszystkie składniki wystygną, blendujemy warzywa (marchewkę, kalafior i cebulę). Odciskamy i kroimy kapustę. Następnie łączymy wszystkie składniki i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
  • Formujemy kotleciki i wkładamy do piekarnika (180°C) na 40-45 minut.