Kotlety z kapusty kiszonej i kalafiora: przepis na warzywne kotlety dietetyczne

Kotlety z kapusty kiszonej i kalafiora: przepis na warzywne kotlety dietetyczne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kotlety z kapusty kiszonej i kalafiora to pyszne, lekkostrawne danie dla każdego, kto dba o swoje ciało

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety z kapusty kiszonej i kalafiora to zdrowa porcja warzyw. Warzywne kotlety świetnie sprawdzają się również w diecie odchudzającej oraz w poście. Jeśli warzywa ugotujecie wcześniej, przygotowanie kotletów zajmie wam tylko chwilę. 

Składniki

  • ok. 300 g kapusty kiszonej>

  • 1 marchewka

  • 1/2 kalafiora

  • 1 cebula

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz, majeranek, zmielony kminek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę zalewamy wodą, doprawiamy majerankiem oraz kminkiem i gotujemy ok. 15-20 minut.

  • Kalafior i marchewkę gotujemy oddzielnie, tak długo aż warzywa będą bardzo miękkie.

  • Cebulę drobno posiekaną, podlewamy odrobiną wody, solimy, doprawiamy pieprzem i podduszamy.

  • Gdy wszystkie składniki wystygną, blendujemy warzywa (marchewkę, kalafior i cebulę). Odciskamy i kroimy kapustę. Następnie łączymy wszystkie składniki i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

  • Formujemy kotleciki i wkładamy do piekarnika (180°C) na 40-45 minut. 

Ocena: 3,3