Jajka flamenco - przepis na jajka zapiekane z warzywami

Jajka flamenco - przepis na jajka zapiekane z warzywami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jajka flamenco czyli śniadanie w stylu hiszpańskim.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Jajka flamenco to hiszpański sposób na pożywne śniadanie. Jajka zapieczone z dodatkiem warzyw i pikantnego chorizo smakują wyśmienicie, a przy tym sycą na długo.

Składniki

  • 4 jajka

  • ząbek czosnku

  • pół cebuli

  • kilka główek ugotowanych szparagów

  • pół szklanki warzyw (mogą być mrożone): zielony groszek, fasolka szparagowa, marchew, papryka)

  • 4 łyżki przecieru z pomidorów

  • plaster szynki

  • 2-3 plasterki chorizo

  • ostra papryka

  • pieprz i sól

  • oliwa

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oliwie.

  • Dodać warzywa i dusić chwile na wolnym ogniu.

  • Następnie podlać wodą, doprawić przecierem, solą i pieprzem.

  • Dusić ok. 15 minut, pod koniec dodając szparagi.

  • Kokilki nasmaruj tłuszczem i wypełnij masą pomidorową.

  • Na wierzch każdej z nich wybij jajko. Białko posyp posiekaną wędliną, żółtko papryką w proszku.

  • Zapiekaj ok. 8 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Ocena: 3