Hiszpański chłodnik na pomidorach - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Hiszpański chłodnik na pomidorach - przepis z menu beszamel

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Hiszpański chłodnik na pomidorach jest najlepszym pomysłem na chłodny lunch.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Hiszpański chłodnik na pomidorach to zupa inspirowana kremową zupą salmorejo. Przepis przygotowali specjaliści z Poradni Dietetycznej Dietosfera. Porcja dostarcza 240 kcal.

Składniki

  • 1 duży pomidor czerwony

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 kromka chleba pszennego

  • 1 łyżka oliwy

  • sól i pieprz

  • liście świeżej bazylii

  • 1 plaster szynki parmeńskiej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomidora sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę.

  • Kromkę chleba namoczyć w mleku lub wodzie, tak aby całkowicie zmiękła.

  • Bazylię posiekać.

  • Do kielicha blendera wrzucić wszystkie składniki. Zblendować całość na gładki krem.

  • Zupę podawać z pokrojoną w paski szynką parmeńską

Ocena: 5