Hiszpański chłodnik na pomidorach - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Hiszpański chłodnik na pomidorach to zupa inspirowana kremową zupą salmorejo. Przepis przygotowali specjaliści z Poradni Dietetycznej Dietosfera. Porcja dostarcza 240 kcal.
SKŁADNIKI
- 1 duży pomidor czerwony
- 1 ząbek czosnku
- 1 kromka chleba pszennego
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
- liście świeżej bazylii
- 1 plaster szynki parmeńskiej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidora sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę.
- Kromkę chleba namoczyć w mleku lub wodzie, tak aby całkowicie zmiękła.
- Bazylię posiekać.
- Do kielicha blendera wrzucić wszystkie składniki. Zblendować całość na gładki krem.
- Zupę podawać z pokrojoną w paski szynką parmeńską