Dorsz na świeżych warzywach z truskawkami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Dorsz na świeżych warzywach z truskawkami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
Autor: Shutterstock Dorsz na świeżych warzywach z truskawkami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
łatwy
30 min
4

Dorsz na świeżych warzywach z truskawkami to propozycja niecodziennego połączenia ryby i truskawek. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 300 kcal.

SKŁADNIKI

  • 150 g filetu z dorsza
  • 2 garści roszponki lub rukoli
  • 3 rzodkiewki
  • 1 ogórek gruntowy
  • 4 truskawki
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  •  
  • Sos:
  • 1 łyżka oliwy/oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki musztardy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dorsza umyć, osuszyć, doprawić ulubionymi przyprawami i ugotować na parze.
  • Pestki słonecznika podprażyć  na  suchej  patelni. 
  • Sałatę, pozostałe warzywa i truskawki pokroić w dość grube kawałki.
  • Składniki sosu energicznie wymieszać.
  • Na talerzu ułożyć sałatę, warzywa, paseczki dorsza, pestki i polać sosem