Dorsz na świeżych warzywach z truskawkami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Dorsz na świeżych warzywach z truskawkami z menu beszamel

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dorsz na świeżych warzywach z truskawkami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Dorsz na świeżych warzywach z truskawkami to propozycja niecodziennego połączenia ryby i truskawek. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 300 kcal.

Składniki

  • 150 g filetu z dorsza

  • 2 garści roszponki lub rukoli

  • 3 rzodkiewki

  • 1 ogórek gruntowy

  • 4 truskawki

  • 1 łyżka pestek słonecznika

  •  

  • Sos:

  • 1 łyżka oliwy/oleju

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1/2 łyżeczki miodu

  • 1/2 łyżeczki musztardy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dorsza umyć, osuszyć, doprawić ulubionymi przyprawami i ugotować na parze.

  • Pestki słonecznika podprażyć  na  suchej  patelni. 

  • Sałatę, pozostałe warzywa i truskawki pokroić w dość grube kawałki.

  • Składniki sosu energicznie wymieszać.

  • Na talerzu ułożyć sałatę, warzywa, paseczki dorsza, pestki i polać sosem

Ocena: 0