Chłodnik z serem pleśniowym i orzechami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Chłodnik z serem pleśniowym i orzechami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
Autor: Shutterstock Chłodnik z serem pleśniowym i orzechami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
łatwy
30 min
4

Chłodnik z serem pleśniowym i orzechami można spokojnie określić mianem eksplozji smaków - łączy w sobie słodycz buraka i kwaskowatość maślanki, które okraszone są dymnym smakiem orzechów włoskich i intensywnym umami sera. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 250 kcal.

Przepis przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 burak
  • 50 ml soku z buraka
  • 150 ml maślanki
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g sera pleśniowego typu lazur
  • 1 łyżka orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraka ugotować i zetrzeć na tarce. Dodać do maślanki wraz z sokiem.
  • Czosnek rozdrobnić na prasce. Dodać do zupy. Przyprawić.
  • Całość można zblendować na gładki krem.
  • Zupę posypać serem i posiekanymi orzechami włoskimi.