Chłodnik z serem pleśniowym i orzechami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Chłodnik z serem pleśniowym i orzechami z menu beszamel

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chłodnik z serem pleśniowym i orzechami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Chłodnik z serem pleśniowym i orzechami można spokojnie określić mianem eksplozji smaków - łączy w sobie słodycz buraka i kwaskowatość maślanki, które okraszone są dymnym smakiem orzechów włoskich i intensywnym umami sera. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 250 kcal.

Składniki

  • 1 burak

  • 50 ml soku z buraka

  • 150 ml maślanki

  • 1 ząbek czosnku

  • 20 g sera pleśniowego typu lazur

  • 1 łyżka orzechów włoskich

Przygotowanie krok po kroku:

  • Buraka ugotować i zetrzeć na tarce. Dodać do maślanki wraz z sokiem.

  • Czosnek rozdrobnić na prasce. Dodać do zupy. Przyprawić.

  • Całość można zblendować na gładki krem.

  • Zupę posypać serem i posiekanymi orzechami włoskimi.

Ocena: 0