Bowl z pulpetami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Bowl z pulpetami z menu beszamel

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bowl z pulpetami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Bowl z pulpetami to danie które świetnie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. To także kopalnia składników odżywczych. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 250 kcal.

Składniki

  • 30 g kaszy quinoa

  • 120g mięsa mielonego z indyka

  • ½ cebuli

  • 1 ząbek czosnku

  • ½ jajka

  • 50 g cukinii

  • 1/2 łyżeczki oregano

  • 1 mały ogórek gruntowy

  • 4 pomidorków koktajlowych

  • 1/3 żółtej papryki

  • 2 rzodkiewki

  • 1 liść sałaty lodowej

  • 1 łyżeczka oliwy

  • ½ łyżeczki octu balsamicznego

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotować quinoa według opisu na opakowaniu. Piekarnik rozgrzać do 200°C.

  • Cebule bardzo drobno posiekać i poddusić na oliwie.

  • Mięso wymieszać z quinoa, cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem i startą na dużych oczkach cukinią.

  • Dodać oregano, sól/pieprz, dokładnie wymieszać.

  • Z masy uformować kulki wielkości piłeczki pingpongowej i ułożyć je na wyłożonej folią blasze. 

  • Piec 15 minut, przewracając pulpeta/y co najmniej dwa razy, aby się równo zrumieniły.

  • Warzywa pokroić drobno, liście sałaty porwać. Ułożyć w misce obok siebie.

  • Polać sosem z pozostałej oliwy, octu, soli i pieprzu. Wyłożyć na wierzch pulpety.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0