Bakłażan zapiekany w pomidorach i mozzarelli z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Bakłażan zapiekany w pomidorach i mozzarelli z menu beszamel

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bakłażan zapiekany w pomidorach i mozzarelli z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Bakłażan zapiekany w pomidorach i mozzarelli to smaczne danie w śródziemnomorskim stylu. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 200 kcal.

Składniki

  • 1/3 bakłażana

  • 1 łyżka oliwy/oleju

  • 1/3 cebuli

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 duży czerwony pomidor

  • 1 łyżka tartego sera mozzarella

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bakłażana pokroić w cienkie plastry. Posolić i odstawić na 30  min.

  • Po tym czasie odcedzić go z wody. Posiekać czosnek i cebulę. Zeszklić na łyżeczce rozgrzanej oliwy.

  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć kolejno bakłażana, pomidory, cebulę z czosnkiem.

  • Całość przyprawić i skropić pozostałą częścią oliwy i piec 20 min w 190 stopniach.

  • Po tym czasie danie posypać mozzarellą i piec kolejne 10 min. 

Ocena: 2,6