Trifle z wiśniami: pomysł na świąteczny deser

2021-03-29
Pomysł na deser: trifle z wiśniami
Autor: thinkstockphotos.com Trifle to prosty deser tradycyjnie podawany w Wielkiej Brytanii i USA na święta Bożego Narodzenia
łatwy
45 min
4

Jeśli szukacie prostego, łatwego i efektownego pomysłu na deser - koniecznie wypróbujcie przepis na trifle z wiśniami! Popularny w Wielkiej Brytanii i USA deser to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych ciast i ciasteczek.

Trifle (ang. błahostka) to popularny w Wielkiej Brytanii i USA, lekki i łatwy do przyrządzenia deser na bazie biszkoptu, kremu oraz owoców.

 

 

Pudding twarogowo-wiśniowy

Deser wiśniowy fitness

Wiśnie kandyzowane

Sorbet wiśniowy

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
  • 1 opakowanie wiśni mrożonych
  • 25 ml brandy
  • laska wanilii
  • 2 szklanki mleka
  • 6 żółtek
  • 250 g cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Krem: wanilię rozciąć wzdłuż, wrzucić do mleka i gotować 5 minut.
  • Żółtka utrzeć z cukrem i mąką. Powoli wlać gorące mleko i podgrzewać na małym ogniu, mieszając.
  • Gdy krem zgęstnieje, zdjąć z ognia, wystudzić i wstawić na 2 godziny do lodówki.
  • Trifle: do miseczki kłaść pokruszone skropione brandy biszkopty, krem, ugotowaną i gęstniejącą galaretkę i rozmrożone wiśnie. Deser podawać schłodzony, wyjęty z miseczki.