Tort naleśnikowy z nadzieniem z czekolady i amaretto: przepis na pyszny deser!

2021-03-29
Tort naleśnikowy z nadzieniem z czekolady i amaretto: przepis na pyszny deser!
Autor: Shutterstock Słodki tort naleśnikowy to doskonały pomysł na deser dla wszystkich.
łatwy
40 min
4

Torty naleśnikowe przeżywają ostatnio renesans. Kiedyś robiły je nasze babcie, potem poszły w odstawkę, by dziś wrócić na nasze stoły w odsłonach słodkich  lub wytrawnych. Naleśniki i nadzienie to milion możliwości - a zatem do dzieła!

SKŁADNIKI

  • 15 naleśników
  •  
  • nadzienie:
  • 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 2 łyżki likieru amaretto
  •  
  • polewa:
  • czekolada (gorzkie lub deserowe)
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • łyżka likieru amaretto
  • orzechy do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nadzienie: w wysokim naczyniu ubić śmietanę mikserem. Stopniowo wsypywać cukier puder. Gdy masa zacznie gęstnieć, powoli dodawać kakao, likier amaretto (po łyżce), a następnie ekstrakt migdałowy.
  • Ubić masę na sztywno i wstawić do lodówki.
  • Polewa: posiekać czekoladę i włożyć do miski. W małym rondlu podgrzać śmietanę (ale nie zagotować!). Zalać nią czekoladę i mieszać, dopóki czekolada się nie roztopi. Do gładkiej masy dodać likier amaretto i wymieszać. Zostawić do ostudzenia.
  • Położyć pierwszy naleśnik na środku eleganckiego talerza. Pędzel do ciasta zanurzać w polewie czekoladowej i bardzo cienko smarować wierzch naleśnika. Nałożyć na naleśnik cienką warstwę nadzienia, a na wierzch położyć kolejny naleśnik.
  • Kontynuować układanie tortu w kolejności naleśnik – polewa – nadzienie.
  • Ostatni naleśnik, znajdujący się na wierzchu, posmarować wyłącznie polewą. Udekorować grubo posiekanymi orzechami.