Tiramisu a la Magda Gessler z Trattoria Bandiera Italia w Łodzi

2021-11-23
Tiramisu a la Magda Gessler z Trattoria Bandiera Italia w Łodzi
Autor: Shutterstock Tiramisu to łatwy do przygotowania włoski deser, który zawsze się udaje. 
średni
30 min
4

Przygotowanie tiramisu, włoskiego deseru, wcale nie jest skomplikowane. Co więcej, proponowany przez Magdę Gessler przepis gwarantuje, że tiramisu zawsze się uda. Oto udany przepis na sukces prosto z łódzkiej Pizzeria Famiglia per Amici, która po „Kuchennych Rewolucjach” Magdy Gessler zmieniła nazwę na Trattoria Bandiera Italia

SKŁADNIKI

  • KREM:
  • 6 łyżek cukru
  • 6 żółtek
  • mała torebka cukru wanilinowego
  • 500 g serka mascarpone
  •  
  • BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  
  • POZOSTAŁE:
  • kawa
  • amaretto / likier kawowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie kremu rozpocznij od wbicia do miski 6 żółtek. Oddziel je starannie od białek. Następnie wsyp cukier i cukier waniliowy. Wszystko ubijaj aż masa zmieni kolor na zbliżony do białego – w ten sposób powstaje tradycyjny kogel-mogel. Po uzyskaniu takiej masy dodaj mascarpone. Najlepiej dodawać po łyżce i ubijać – jest to wygodniejsze i gwarantuje, że w masie nie będzie grudek. Całość miksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Biszkopt do deseru możesz upiec samodzielnie lub kupić w sklepie. My polecamy te o podłużnym kształcie – łatwiej ułożyć je w naczyniu o prostokątnym kształcie. Jeżeli chcesz upiec biszkopt to mamy sprawdzony przepis. Blaszkę, w której będziesz piec biszkopt, wyłóż pergaminem (samo dno). Oddziel białka od żółtek – dokładnie. Białka ubij na sztywna pianę. Porcjami dodawaj do niej cukier i dalej ubijaj. Następnie dodawaj żółtka – ale nie wszystkie na raz tylko po kolei, to bardzo ważne.
  • Mąkę pszenną przesiej przez sitko i dodaj mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia – wymieszaj. Całość dodaj do ubitej piany z cukrem i żółtkami. Wszystko powoli i delikatnie wymieszaj. Jednolitą masę przelej do blaszki i całość wstaw do w połowie nagrzanego piekarnika. Piecz około 30 minut w temperaturze 160oC.
  • Biszkopty namocz w zaparzonej i wystudzonej kawie. Można dodać do niej kieliszek amaretto albo likieru kawowego. Staraj się, aby biszkopty nie połamały się i nie były za bardzo nasączone i mokre. Układaj je w przygotowanej formie. Na pierwszą warstwę biszkoptów połóż krem. Posyp go zmieloną kawą. Na kremie ułóż kolejną warstwę z namoczonymi w kawie biszkoptami. Następnie znowu krem i posyp całość szczelnie, zmielona kawą. Gotowy deser schowaj do lodówki – chłodniejsze tiramisu znacznie lepiej smakuje.