Szyszki z ryżu preparowanego [SPRAWDZONY PRZEPIS]

2021-03-29
szyszki-z-ryzu-preparowanego-i-krem-sultanski-przepis.jpg
Autor: materiały prasowe Winiary Pomysł na pyszny deser.
łatwy
30 min
4

W czasach PRL-u, kiedy każdy produkt był na wagę złota, w kuchni trzeba było wykazać się niebywałą kreatywnością. Zobacz, jak zrobić szyszki z ryżu preparowanego według przepisu z lat 60-tych. Ten smak przywoła wspomnienia z dzieciństwa.

SKŁADNIKI

  • 300 g krówek ciągutek (jeśli nie znajdziemy w sklepie miękkich i ciągnących się krówek, możemy z powodzeniem zastąpić je kruchymi)
  • 1/2 kostki margaryny lub masła
  • 80 g ryżu preparowanego
  • opcjonalnie: kakao do smaku, które możemy dodać np. do części masy, uzyskując w ten sposób 2 rodzaje szyszek - jasne krówkowe i ciemne - krówkowo-kakaow

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku roztapiamy masło i wrzucamy krówki. Topimy cukierki na małym ogniu, a kiedy masa będzie płynna, zdejmujemy z kuchenki.
  • Dodajemy kakao (opcjonalnie) i ryż, szybko mieszamy.
  • Czekamy chwilę, aż masa delikatnie ostygnie - nie za długo, inaczej stężeje w garnku.
  • Łyżką napieramy porcje jeszcze gorącej masy i w dłoniach formujemy kulki.
  • Pozostawiamy je do ostudzenia na papierze do pieczenia.
  • Szyszki najładniej prezentują się w papilotkach.