Światowy Dzień Czekolady 12 kwietnia. Jakie są zalety jedzenia czekolady?

Światowy Dzień Czekolady 12 kwietnia

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Światowy Dzień Czekolady obchodzimy 12 kwietnia.

Światowy Dzień Czekolady obchodzimy 12 kwietnia. Tego dnia warto się przyjrzeć zaletom czekolady. Czy można ją jeść codziennie? Jakie zawiera witaminy? Gdzie można zjeść najlepszą czekoladę?

Skąd pochodzi czekolada?

Czekolada pojawiła się w Europie na początku XVI w., jako pierwsi zaś pili ją Majowie i Aztekowie. Starożytni Majowie używali ziaren kakaowca jako środka płatniczego, sam napój był zaś przeznaczony tylko dla królów. Dziś rozkosze jedzenia czekolady mogą docenić wszyscy i mimo że czekolada jest produktem wysokokalorycznym, jej jedzenie ma wiele zalet.

Po ilu kostkach czekolady się uśmiechniesz?

To, że po zjedzeniu czekolady czujemy się dobrze i mamy ochotę się uśmiechać, jest zasługą fenylotylaminy, która uaktywnia hormony szczęścia, czyli endorfiny. Z tego powodu polecana jest jako środek antydepresyjny. Najzdrowsza jest gorzka czekolada, o dużej zawartości kakao i małej zawartości cukru. W składzie mineralnym kakao figuruje magnez, chrom, żelazo, cynk, potas, jest też źródłem witamin B, A i E. Jakby tego było mało, czekolada ma dobry wpływ na serce dzięki bogactwu antyutleniaczy i polifenoli. 

Gdzie produkuje się najlepszą czekoladę na świecie?

O miano najlepszych czekolad na świecie rywalizują czekolady belgijskie i szwajcarskie. Obydwa kraje mają niezwykle bogatą tradycję wyrobu czekolady. W Belgii znajduje się ok. 2000 sklepów z czekoladą i 12 fabryk tej słodkości. W Polsce dostępne są belgijskie marki, takie jak Mount Blanc czy Magnetic. W Szwajcarii spożywa się najwięcej czekolady, statystyczny mieszkaniec zjada jej 12 kg rocznie, a marka Lindt wygrywa prawie wszystkie światowe rankingi najlepszych czekolad.

Lekarze radzą, żeby dzienne spożycie czekolady nie przekraczało trzech kostek, jednak w Dzień Czekolady można bez wyrzutów sumienia zjeść jej trochę więcej.