Suszone śliwki w kremie waniliowo-cynamonowym - przepis na słodki deser

2021-03-29
Suszone śliwki w kremie waniliowo-cynamonowym
Autor: thinkstockphotos.com Suszone śliwki w kremie waniliowo-cynamonowym to doskonały pomysł na przepyszny deser.
średni
30 min
4

Suszone śliwki zawierają wiele cennych witamin i minerałów, które warto dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem. Sprawdź, jak zrobić pyszny, a przy tym zdrowy deser z suszonych śliwek w kremie waniliowo-cynamonowym.

Krem waniliowo-cynamonowy można przygotować samemu. Nie trzeba kupować go w sklepie.

SKŁADNIKI

  • 16 suszonych śliwek bez pestek
  • 100 ml bardzo mocnej herbaty
  • 200 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 4 goździki
  • 1 laska cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • siekane orzechy
  • 1 torebka kremu waniliowego w proszku
  • 1 łyżka cynamonu
  • 100 ml bitej śmietany
  • 1 łyżka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do gorącej, mocnej herbaty z winem wrzucamy przekrojone na pół śliwki.
  • Gotujemy przez 5 minut na małym ogniu, a następnie studzimy.
  • Krem waniliowy w proszku wysypujemy z torebki, dodajemy cynamon, a następnie postępujemy tak jak w przepisie.
  • Ubijamy na sztywno śmietanę dodając cukier.
  • Masę śmietanową łączymy z kremem.
  • Śliwki po osączeniu układamy w pucharkach i dekorujemy kremem waniliowo-cynamonowym, posypując na wierzchu siekanymi orzechami.
  • Do podpalenia tego deseru używamy śliwowicy.