Suszone śliwki w kremie waniliowo-cynamonowym - przepis na słodki deser

Suszone śliwki w kremie waniliowo-cynamonowym - przepis na słodki deser

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Suszone śliwki w kremie waniliowo-cynamonowym to doskonały pomysł na przepyszny deser.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Suszone śliwki zawierają wiele cennych witamin i minerałów, które warto dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem. Sprawdź, jak zrobić pyszny, a przy tym zdrowy deser z suszonych śliwek w kremie waniliowo-cynamonowym.

Składniki

  • 16 suszonych śliwek bez pestek

  • 100 ml bardzo mocnej herbaty

  • 200 ml czerwonego, wytrawnego wina

  • 4 goździki

  • 1 laska cynamonu

  • 2 łyżki cukru

  • siekane orzechy

  • 1 torebka kremu waniliowego w proszku

  • 1 łyżka cynamonu

  • 100 ml bitej śmietany

  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do gorącej, mocnej herbaty z winem wrzucamy przekrojone na pół śliwki.

  • Gotujemy przez 5 minut na małym ogniu, a następnie studzimy.

  • Krem waniliowy w proszku wysypujemy z torebki, dodajemy cynamon, a następnie postępujemy tak jak w przepisie.

  • Ubijamy na sztywno śmietanę dodając cukier.

  • Masę śmietanową łączymy z kremem.

  • Śliwki po osączeniu układamy w pucharkach i dekorujemy kremem waniliowo-cynamonowym, posypując na wierzchu siekanymi orzechami.

  • Do podpalenia tego deseru używamy śliwowicy.

Krem waniliowo-cynamonowy można przygotować samemu. Nie trzeba kupować go w sklepie.

Ocena: 0