Ryż z jabłkiem: przepis na ryż zapiekany z owocami

Ryż z jabłkiem: przepis na ryż zapiekany z owocami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ryż z jabłkiem elegancko podany na wystawnym przyjęciu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ryż zapieczony z jabłkiem to deser dla dzieci i seniorów oraz wszystkich wielbicieli jabłkowych słodkości. Bardzo łatwo przygotować ryż z jabłkiem. Spróbuj także ty!

Składniki

  • 4 łyżki ryżu

  • 1/4 l mleka

  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego

  • 1/2 łyżeczki masła

  • jabłko

  • cynamon

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do wrzącego mleka dodaj połowę cukru waniliowego i masło. Wsyp ryż i gotuj, aż wchłonie cały płyn. Przykryj i umieść na godzinę pod poduszką.

  • Jabłko cienko obierz ze skórki, usuń gniazdo nasienne, pokrój na ćwiartki i usmaż z cynamonem i resztą cukru waniliowego.

  • Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, ułóż warstwami naprzemiennie ryż i jabłka. Na koniec posyp cynamonem. Zapiekaj ok. 20 minut w temperaturze 200°C.

Ocena: 4