Racuchy drożdżowe z jabłkami: sprawdzony przepis

Racuchy drożdżowe z jabłkami: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Racuchy drożdżowe z jabłkami to doskonały pomysł na deser

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Racuchy drożdżowe z pewnością nie są propozycją dla osób na diecie. Są dość tłuste, a nawet jeśli w środku mają zdrowe jabłka, to posypane są cukrem pudrem. Ale kto ich nie lubi?

Składniki

  • 500 g mąki pszennej,

  • 50 g świeżych drożdży (ewentualnie 25 g suchych),

  • szczypty soli,

  • 1-2 łyżek cukru,

  • półtorej szklanki podgrzanego mleka

  • 1 jajo

  • 5-6 sporych jabłek - najlepiej odmian twardych i kwaskowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę wsypać do naczynia, przemieszać z solą. Pośrodku mącznej masy zrobić wgłębienie i wkruszać tam świeże drożdże.

  • Wszystko zasypać cukrem i polać połową szklanki mleka.

  • Okryć ściereczką i postawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

  • Po kwadransie dodać resztę mleka i jajo. Zmiksować na gładką masę.

  • Ciasto nie może być zbyt rzadkie, ani zbyt gęste. Gotowe odstawić na półtorej godziny w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.

  • Do wyrośniętego ciasta wrzucić pokrojone w plastry jabłka lub rodzynki.

  • Rozgrzać olej na głębokiej patelni i nabierać ciasto łyżką, za każdym razem umoczoną wcześniej w wodzie.

  • Smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem albo polać roztopioną czekoladą czy ozdobić konfiturami.

Ocena: 5