Rabarbar pieczony w winie z orientalną nutą - przepis na deser dla dorosłych

Rabarbar pieczony w winie z orientalną nutą - przepis na deser dla dorosłych

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rabarbar pieczony w winie z orientalną nutą - przepis na deser dla dorosłych

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Rabarbar pieczony w winie i miodzie z dodatkiem orientalnych przypraw, podany z lodami waniliowymi to doskonały deser dla dorosłych. Co prawda alkohol z niego odparuje w trakcie pieczenia, ale aromat wina i egzotycznych przypraw pozostanie.

Składniki

  • ok. 400 g rabarbaru

  • 2 laski cynamonu

  • 2 anyżki gwiaździste

  • 1 laska wanilii

  • skórka z jednej cytryny

  • 3 łyżki miodu w stanie płynnym

  • 10 łyżek białego półsłodkiego wina

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rabarbar płuczemy, obieramy i kroimy na 3-4 części. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

  • Cytrynę parzymy i ścieramy na tarce skórkę (tylko żółtą część), którą posypujemy rabarbar.

  • Wkładamy cynamon, wanilię i anyżek. Polewamy równomiernie miodem i winem. Przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy ok. 30 min.

  • Podajemy na ciepło z lodami.

tip dnia

Zamiast wanilii i cynamonu w lasce lub anyżu w gniazdach można rabarbar posypać sypkimi odpowiednikami.