Pyszne wafle z masą kakaową: podajemy dobry przepis!

2021-03-29
jak_zrobic_pyszne_wafle_z.jpg
Autor: photos.com Masa kakaowa przygotowana samodzielnie to słodka, hedonistyczna uczta!
łatwy
15 min
4

Oto sposób na pyszny deser z wafli tortowych przekładanych masą kakaową. Deser łatwo zrobić, a jego przygotowanie zajmie Ci około 15 minut. Jedynym minusem tego przysmaku jest to, że ma niestety dużo kalorii. Ale czy naprawdę trzeba się nimi przejmować każdego dnia?

SKŁADNIKI

  • 2 kostki masła (każda o masie 200 g)
  • wafle tortowe (w kształcie kwadratu) o masie około 150 g
  • szklanka cukru pudru
  • 4 żółtka
  • gorzkie kakao

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na początku oddziel białka od żółtek. Z żółtek i cukru pudru przygotuj kogel-mogel.
  • Następnie w oddzielnym naczyniu utrzyj masło i dodaj do niego przygotowany wcześniej kogel-mogel. Utrzyj to na jednolitą masę.
  • Później dodaj do całości kakao, najlepiej przez drobne sitko, tak aby w masie nie powstały grudki. Im więcej kakao dodasz, tym masa będzie mniej słodka.
  • Po uzyskaniu jednolitej masy możesz przystąpić do smarowania nią wafli. Wafle przekładaj niezbyt grubo masą kakaową. Po zakończeniu umieść torcik między dwiema deseczkami, dzięki czemu wafle lepiej się skleją.
  • Całość pozostaw co najmniej na godzinę w lodówce, aby masa lekko zgęstniała. Pokrój i gotowe!