Puszysty deser mleczny lepszy niż lody: dla dzieci i dorosłych

Puszysty deser mleczny lepszy niż lody: dla dzieci i dorosłych

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Deser mleczny z dżemem truskawkowym przygotowany w słoiku - gotowy do drogi

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Puszysty niczym suflet deser mleczny przygotowuje się szybko i łatwo. Te ciepłe lody domowe smakują dużym i małym łasuchom. Kto spróbował deseru, nie może wyjść z podziwu, że jego podstawą jest zdrowy kefir!

Składniki

  • 0,5 l kefiru lub jogurtu naturalnego

  • 60 ml śmietany 12%

  • 0,125 ml lub mniej cukru

  • 1 łyżka żelatyny wieprzowej lub agaru

  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu.

  • Kefir wymieszać ze śmietaną, cukrem i ekstraktem waniliowym. Ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 3 minuty.

  • Nie przestając ubijać, dodać do kefiru rozpuszczoną żelatynę i ubijać jeszcze 3 minuty.

  • Gotową masę rozlać do szklanek, kompotierek, kieliszków lub silikonowych foremek. Wstawić do lodówki na 2-4 godzin.

  • Gotowy deser można przybrać konfiturą lub świeżymi owocami, startą czekolada i orzechami.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5