Przepisy na grilla: grapefruit z rusztu [jak grillować owoce]

Przepisy na grilla: grapefruit z rusztu [jak grillować owoce]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Przepisy na grilla: grapefruit z rusztu [jak grillować owoce]

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Nieco gorzki smak grapefruita łagodzimy cukrem i masłem. Taki grillowany deser owocowy będzie doskonałym urozmaiceniem mięsnych i rybnych potraw.

Składniki

  • duży, czerwony grejpfrut

  • 2 łyżeczki masła

  • 2 czubate łyżeczki cukru (najlepiej brązowego)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyj grejpfruta i przekrój w poprzek na pół. Oddziel odpowiednim nożem miąższ od skórki a do utworzonej wnęki wsyp cukier. Na wierzchu każdej z połówek połóż łyżeczkę masła. Następnie uformuj odpowiednio folię aluminiową, włóż owoce i postaw na grillu.

  • Zapiekaj około 15 minut, pamiętając że czas pieczenia jest zależny od wielkości owocu i temperatury grilla. Danie jest gotowe w momencie, kiedy masło będzie rozpuszczone, a cukier lekko skarmelizowany.

  • Grejpfruta należy jeść deserową łyżeczką. Wielbiciele kalorycznych słodkości mogą dodać lody waniliowe lub śmietankowe, albo dużą łyżkę bitej śmietany.