Portugalski ryż Carolino na słodko - Arroz Doce

Portugalski ryż Carolino na słodko - Arroz Doce

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszny ryż na mleku w stylu portugalskim

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Portugalski ryż Carolino jest tradycyjnym składnikiem słodkiego deseru - Arroz Doce. Ten rodzaj ryżowego budyniu na mleku jest bardzo popularny w Portugalii. Do przygotowania ryżu na słodko można wykorzystać każdy rodzaj krótkoziarnistego ryżu przeznaczonego na risotto. 

Składniki

  • 140 g ryżu Carolino lub innego na risotto

  • 900 ml wody

  • 1,2 l mleka 3,2% tł.

  • 200 g cukru

  • 50 g masła

  • 1 żółtko

  • 1 łyżka startej skórki cytrynowej

  • 1 szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ryż dwukrotnie wypłukać w zimnej wodzie.

  • W rondlu zagotować 900 ml wody ze szczyptą soli i skórką z cytryny. Gdy woda się zagotuje dodać wypłukany i odsączony ryż. Podgrzewać dalej.

  • Gdy zabraknie płynu, dodać 400 ml mleka.

  • Gdy ryż wypije całe mleko dodać kolejne 400 ml mleka i żółtko, wymieszaj. Nadal podgrzewając dodawać po trochu mleka w miarę jak będzie wsiąkał w ryż.

  • Gdy wyczerpie się mleko, dodać cukier i masło.

  • Gotować na małym ogniu jeszcze 45 minut do 1 godziny, co jakiś mieszając, aż ryż zamieni się na kremową papkę.

  • Przełożyć do naczynia lub naczynek, posypać cynamonem i ostudzić.

  • Podawać w temperaturze pokojowej.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7