Portugalski ryż Carolino na słodko - Arroz Doce

2021-03-29
Portugalski ryż Carolino na słodko - Arroz Doce
Autor: Shutterstock Pyszny ryż na mleku w stylu portugalskim
łatwy
60 min
4

Portugalski ryż Carolino jest tradycyjnym składnikiem słodkiego deseru - Arroz Doce. Ten rodzaj ryżowego budyniu na mleku jest bardzo popularny w Portugalii. Do przygotowania ryżu na słodko można wykorzystać każdy rodzaj krótkoziarnistego ryżu przeznaczonego na risotto. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 140 g ryżu Carolino lub innego na risotto
  • 900 ml wody
  • 1,2 l mleka 3,2% tł.
  • 200 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka startej skórki cytrynowej
  • 1 szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż dwukrotnie wypłukać w zimnej wodzie.
  • W rondlu zagotować 900 ml wody ze szczyptą soli i skórką z cytryny. Gdy woda się zagotuje dodać wypłukany i odsączony ryż. Podgrzewać dalej.
  • Gdy zabraknie płynu, dodać 400 ml mleka.
  • Gdy ryż wypije całe mleko dodać kolejne 400 ml mleka i żółtko, wymieszaj. Nadal podgrzewając dodawać po trochu mleka w miarę jak będzie wsiąkał w ryż.
  • Gdy wyczerpie się mleko, dodać cukier i masło.
  • Gotować na małym ogniu jeszcze 45 minut do 1 godziny, co jakiś mieszając, aż ryż zamieni się na kremową papkę.
  • Przełożyć do naczynia lub naczynek, posypać cynamonem i ostudzić.
  • Podawać w temperaturze pokojowej.