Pomarańcze w czekoladzie: szybki i pyszny deser

2021-03-29
Pomarańcze w czekoladzie
Autor: thinkstockphotos.com Soczyste pomarańcze w słodko-ostrym anturażu - palce lizać!
łatwy
20 min
4

Pomarańcze w czekoladzie to pomysł na świąteczny deser. Zamiast świeżych pomarańczy można użyć tych kandyzowanych, choć wówczas deser będzie jeszcze bardziej kaloryczny.

SKŁADNIKI

  • 2 pomarańcze
  • cukier (300 g)
  • tabliczka czekolady
  • grubo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szklankę wody zagotuj z cukrem, zmniejsz ogień, włóż do syropu wyszorowane i pokrojone w plastry pomarańcze, aż się zeszklą. Wyjmij, osusz w piekarniku.
  • Czekoladę podziel na pół. Jedną część ogrzej aż do rozpuszczenia, czyli do 45 st. (po dotknięciu do ust będzie wyraźnie ciepła).
  • Dosyp rozdrobnioną czekoladę, cały czas mieszając, aż osiągnie temperaturę 28 stopniu - po dotknięciu do ust będzie chłodna.
  • Cała dosypana czekolada musi się rozpuścić, więc nie zawsze dosypuje się całość czekolady, która została.
  • Tak przygotowaną masę trzeba jeszcze podgrzać do temperatury 32 st. (po dotknięciu do ust wyda się w tej samej temperaturze).
  • Plastry pomarańczy maczaj w rozpuszczonej czekoladzie i odkładaj na pergamin, posyp pieprzem i pozostaw do zastygnięcia.