Lizak z czekolady - jak zrobić czekoladowe łakocie?

2021-03-29
Lizak z czekolady - jak zrobić czekoladowe łakocie?
Autor: pixabay.com Czekoladowe lizaki można ozdobić różnymi dodatkami.
łatwy
30 min
4

Lizak z czekolady to świetny pomysł na zdrowy i słodki deser, a jednocześnie alternatywa dla słodyczy ze sklepu, które są przepełnione cukrem, konserwantami i sztucznymi barwnikami. Sprawdź, jak zrobić w domowych warunkach zdrowe lizaki z czekolady i owoców.

Narzędzia i przybory:

Prostszy sposób na owocowe lizaki

Kulkę z melona, cząstkę mandarynki, wiśnię czy inny owoc nabijamy na patyczek, zanurzamy w czekoladzie. Po zastygnięciu masy lizak jest od razu gotowy do spożycia, ale możemy też zanurzyć go ponownie w czekoladzie, formując kolejne warstwy.

Kilka naczyń z różnymi rodzajami czekolady pozwoli na nakładanie różnokolorowych warstw.

SKŁADNIKI

  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady (na brzegi)
  • tabliczka gorzkiej czekolady (nadzienie)
  • małe opakowanie śmietany kremówki
  • posiekane bakalie (jako dodatek)
  • wiśnie z kompotu (albo z rumu, jeśli lizaki są przeznaczone dla dorosłych)
  • pokrojone w cząstki owoce: jabłka, brzoskwinie, kulki agrestu, jagody winogrona, świeże maliny itp.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czekoladę rozpuścić na parze: do małego rondelka wrzucić pokrojoną czekoladę, przykryć, całość wstawić do większego garnka wypełnionego wrzątkiem. (Najlepiej, by naczynie nie dotykało wody - zmniejszamy wtedy ryzyko przegrzania czekolady i rozdzielenia się składników, co doprowadziłoby do zmatowienia wystudzonej masy.)Foremki smarujemy dokładnie na całej powierzchni ciepłą, gęstniejącą czekoladą.
  • Chłodzimy aż masa się zetnie (nie w lodówce, bo będzie matowa, z białawym nalotem).
  • Napełniamy nadzieniem - np. rozpuszczoną czekoladą zmieszaną z kremówką i podgrzaną do zgęstnienia - zalewamy kolejną warstwą czekolady.
  • Do środka wkładamy patyczek.