Lekka babka karmelowa bez pieczenia: przepis na doskonały deser

Lekka babka karmelowa bez pieczenia: przepis na doskonały deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Lekka babka karmelowa to deser wymagający nieco pracy, ale bardzo  efektowny

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Lekka babka karmelowa jest  nie tylko pyszna, ale bardzo efektowna. jej delikatny waniliowo-karmelowy smak  doskonale komponuje się z bitą śmietaną, owocami, sosami  owocowymi, galaretkami.

Składniki

  • Karmel:

  • 60 g cukru

  • 1/2 szklanki wody

  • Krem:

  • 4 jajka

  • 110 g cukru

  • 1/2 l mleka

  • laska wanilii

  • 20 g żelatyny

  • Dekoracja:

  • 200 ml śmietanki 36%

  • łyżka cukru pudru

  • 3 galaretki w różnych kolorach lub świeże owoce, ewentualnie bakalie

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotować karmel: w rondelku podgrzewać cukier z wodą - na małym ogniu, nie mieszając łyżką lecz leciutko poruszając naczyniem. Kiedy cukier się rozpuści i przybierze barwę ciemnozłotą – zestawić z ognia.

  • Żółtka starannie oddzielić od białek. Ubić z cukrem na jasną, puszystą masę.

  • Żelatynę rozpuścić w 3 -4 łyżkach wrzątku, wymieszać.

  • Mleko zagotować z laską wanilii. Zdjąć z ognia, a następnie cienką strużką wlać do garnka ubite żółtka, karmel i rozpuszczoną żelatynę. Mieszać chwilę ponownie podgrzewając na małym ogniu, ale nie dopuszczać do zagotowania. Odstawić do ostudzenia, przemieszać od czasu do czasu.

  • Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie i wolno wmieszać pianę do całkowicie ostudzonego jajecznego kremu.

  • Formę na babkę (najlepiej z kominkiem) wypłukać lodowatą wodą. Wlać do niej masę i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), do stężenia.

  • Śmietankę ubić na sztywno, dodając łyżkę cukru.

  • Formę z babką zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie. Podważyć delikatnie brzegi łyżeczką i odwracając do góry dnem naczynie przełożyć na talerz lub półmisek. Udekorować dookoła pokrojoną w kostkę galaretką i ubitą śmietaną, albo śmietaną i owocami czy bakaliami. Całość schłodzić, przechowywać w lodówce.

Ocena: 5