Lekka babka karmelowa bez pieczenia: przepis na doskonały deser

2021-03-29
Lekka babka karmelowa bez pieczenia: przepis na doskonały deser
Autor: Shutterstock Lekka babka karmelowa to deser wymagający nieco pracy, ale bardzo  efektowny
średni
60 min
4

Lekka babka karmelowa jest  nie tylko pyszna, ale bardzo efektowna. jej delikatny waniliowo-karmelowy smak  doskonale komponuje się z bitą śmietaną, owocami, sosami  owocowymi, galaretkami.

SKŁADNIKI

  • Karmel:
  • 60 g cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • Krem:
  • 4 jajka
  • 110 g cukru
  • 1/2 l mleka
  • laska wanilii
  • 20 g żelatyny
  • Dekoracja:
  • 200 ml śmietanki 36%
  • łyżka cukru pudru
  • 3 galaretki w różnych kolorach lub świeże owoce, ewentualnie bakalie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować karmel: w rondelku podgrzewać cukier z wodą - na małym ogniu, nie mieszając łyżką lecz leciutko poruszając naczyniem. Kiedy cukier się rozpuści i przybierze barwę ciemnozłotą – zestawić z ognia.
  • Żółtka starannie oddzielić od białek. Ubić z cukrem na jasną, puszystą masę.
  • Żelatynę rozpuścić w 3 -4 łyżkach wrzątku, wymieszać.
  • Mleko zagotować z laską wanilii. Zdjąć z ognia, a następnie cienką strużką wlać do garnka ubite żółtka, karmel i rozpuszczoną żelatynę. Mieszać chwilę ponownie podgrzewając na małym ogniu, ale nie dopuszczać do zagotowania. Odstawić do ostudzenia, przemieszać od czasu do czasu.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie i wolno wmieszać pianę do całkowicie ostudzonego jajecznego kremu.
  • Formę na babkę (najlepiej z kominkiem) wypłukać lodowatą wodą. Wlać do niej masę i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), do stężenia.
  • Śmietankę ubić na sztywno, dodając łyżkę cukru.
  • Formę z babką zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie. Podważyć delikatnie brzegi łyżeczką i odwracając do góry dnem naczynie przełożyć na talerz lub półmisek. Udekorować dookoła pokrojoną w kostkę galaretką i ubitą śmietaną, albo śmietaną i owocami czy bakaliami. Całość schłodzić, przechowywać w lodówce.