Krążki jabłkowe w piwnym cieście

Krążki jabłkowe w piwnym cieście

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jabłka smażone w piwnym cieście smakują znakomicie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Znakomite jabłkowe krążki usmażone w puszystym, piwnym cieście. To jedna z wielu wersji jabłek w cieście, pyszna i pachnąca. Dodane do ciasta piwo sprawia, że jest ono niezwykle puszyste i lekkie.

Składniki

  • 1 szklanka mąki

  • 2 łyżki oliwy

  • 2 jajka

  • 1 szklanka ciemnego piwa

  • 1 łyżka mielonego cynamonu

  • cukier puder

  • olej, szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiać i wymieszać w misce z solą i wymieszanymi z oliwa żółtkami. Ciągle miksując dodawać porcjami piwo i wyrobić gładkie ciasto.

  • Jabłka obrać i usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić w plastry i posypać cukrem i cynamonem. Ciasto i jabłka przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

  • Po tym czasie białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem. Plasterki jabłek zanurzać w cieście i smażyć na mocno rozgrzanym oleju.

  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5