Klasyczne włoskie tiramisu - prosty przepis [WIDEO]

Klasyczne włoskie tiramisu - prosty przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Tiramisu, obok panna cotty, to jeden z najsłynniejszych włoskich deserów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepis na tiramisu w każdym włoskim domu jest  nieco inny, jak w polskim - przepis na bigos. Klasyczne włoskie tiramisu zasmakuje absolutnie wszystkim. Jego główne składniki to biszkopty, serek mascarpone, jajka i dodatki. Sprawdź, jak zrobić tiramisu - podajemy prosty przepis.

Zobacz, jakie inne ciasta i desery z mascarpone możesz przygotować: Babka migdałowa z serkiem mascarpone (marmurkowa) Beza Pavlova z mascarpone i owocami: przepis na kultowy deser  Świąteczny sernik z mascarpone z pokruszonymi ciasteczkami i migdałami

Składniki

  • 25 dag serka mascarpone

  • 250 ml śmietany 30%

  • 2 surowe żółtka

  • 16 podłużnych biszkoptów

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 200 ml mocnej kawy

  • kieliszek amaretto

  • 2 łyżki gorzkiego kakao

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Ubij śmietanę. Do żółtek dodaj serek mascarpone, bitą śmietanę i dokładnie połącz.

  • Ostudzoną kawę połącz z amaretto.

  • Połowę biszkoptów kolejno zanurzaj w kawie, osącz i układaj pojedynczą warstwę na paterze.

  • Biszkopty posmaruj połową kremu.

  • Następnie zanurz pozostałe biszkopty w kawie i ułóż drugą warstwę.

  • Pokryj pozostałym kremem.

  • Posyp kakao, wstaw do lodówki na 2 godziny.

Ocena: 4,1