Jak zrobić suflet czekoladowy? Sprawdzony przepis

2021-03-29
Maria Olczak
jak_przyrzadzic_suflet_czekoladowy.jpg
Autor: photos.com Gdy pieczesz suflet, nie zaglądaj do piekarnika, bo ryzykujesz, że deser opadnie!
średni
45 min
4

Ten deser zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Przygotowanie sufleu czekoladowego wymaga pewnej wprawy, lecz gdy ją osiągniesz, twoi domownicy i goście będą zachwyceni. Naucz się przyrządzać czekoladowy deser - suflet!

SKŁADNIKI

  • 5 łyżek czekolady w proszku
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 15 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do smarowania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oddzielić żółtka od białek, utrzeć z cukrem na gładką masę.
  • Wymieszać przesianą mąkę z czekoladą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do utartych jajek.
  • Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  • Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wlać ciasto.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piec ok. 30 minut. Suflet podawać na ciepło, można polać śmietaną.
Maria Olczak