Jak zrobić domowy budyń?

Jak zrobić domowy budyń?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Domowy budyń jest łatwy do przygotowania.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Domowy budyń nie ma w sobie chemii, jest pożywny i bardzo smaczny. Wcale nie jest  trudno go zrobić. Zobacz, jak łatwo Przygotować domowy budyń bez konserwantów i polepszaczy smaku.

Składniki

  • 2 szklanki mleka

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 łyżka masła

  • szczypta cukru

  • 1 żółtko

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko z półtorej szklanki ugotować z masłem i cukrem w rondelku, cały czas mieszając.

  • Resztę mleka wymieszać żółtkiem oraz mąką ziemniaczaną i pszenną.

  • Wlać do gotującej się zawartości rondelka.

  • Gotować jeszcze kilka minut, energicznie mieszając.

  • Nałożyć do półmisków.

Domowy budyń jest idealną przekąską dla dzieci. Nie jest wcale trudniejszy w przygotowaniu niż ten ze sklepowej półki, a co najważniejsze nie m w nim ani krztyny chemii. Możemy do niego dodać szczyptę kakao, cukru waniliowego albo sok domowej roboty, żeby zmienić smak budyniu. 

Ocena: 3,2