Jabłkowe lizaki - pomysł na pyszne cukierki z jabłek

Jabłkowe lizaki - pomysł na pyszne cukierki z jabłek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jabłkowe lizaki to pomysł na efektowny deser z całych jabłek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Jabłka w słodkiej, jedwabiście gładkiej polewie. Takim lizakiem nie pogardzi ani mały, ani duży. Sprawdź koniecznie, jak łatwo przygotować jabłkowe lizaki.

Składniki

  • 2 szklanki cukru

  • 2/3 szklanki wody

  • 4 łyżki masła

  • 3 łyżki syropu skrobiowego

  • 0,5 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego

  • 8 jabłek

  • 8 drewnianych patyczków/szpatułek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wodę wlej do rondla, dodaj cukier, wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu aż cukier się rozpuści.

  • Dodaj masło, syrop i barwnik spożywczy, podgrzewaj do temperatury ok 150 st. C.

  • Ustaw naczynie na garnku z wrzątkiem, obok przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

  • Jabłka nadziewaj na patyczki i maczaj w gorącym syropie, układaj na blaszce do zastygnięcia.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4