Jabłka zapieczone w cieście z sosem waniliowym: przepis na deser

Jabłka zapieczone w cieście z sosem waniliowym: przepis na deser

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Jabłka zapieczone w cieście odwdzięczają się słodkim, intensywnym aromatem

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Poznaj przepis na jabłka w cieście z sosem waniliowym. Dobre danie, idealne na lekką kolację we dwoje, albo na deser po tej kolacji. Jak zrobić jabłka w cieście z sosem waniliowym.

Składniki

  • 2 jabłka
  • 4 łyżki rodzynek
  • łyżka masła do wysmarowania formy
  • na ciasto:
  • 1 i ¼ szklanki mąki
  • 5 łyżek masła
  • ½ szklanki cukru
  • żółtko
  • szczypta soli
  • na sos waniliowy:
  • żółtko
  • łyżeczka mąki
  • ½ szklanki skondensowanego słodzonego mleka
  • 2 łyżki sosu karmelowego (do lodów)
  • kilka suszonych owoców żurawiny
  • kilka rodzynek
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego (3-5 kropli wystarczy)
  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Składniki ciasta połącz i wyrób na stolnicy. Wstaw do lodówki.

  • Jabłka obierz, odetnij czubki, usuń gniazda nasienne, wypełnij rodzynkami i przykryj odciętymi czubkami.

  • Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj. Wytnij 2 koła i owiń nimi jabłka. Z resztek uformuj listki i ogonki. Ułóż na wysmarowanej masłem blasze.

  • Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC.

  • Przygotuj sos: w rondelku utrzyj żółtko, mąkę, ekstrakt waniliowy i sól. Postaw na wolnym ogniu i cały czas mieszając, dodawaj mleko. Mieszaj tak długo, aż sos zgęstnieje.

  • Gorący sos rozlej na talerzyki, dodaj sos karmelowy, połóż jabłko, obsyp owocami żurawiny i rodzynkami.

Przepisy z tej kategorii