Jabłka zapieczone w cieście z sosem waniliowym: przepis na deser [WIDEO]

Jabłka zapieczone w cieście z sosem waniliowym: przepis na deser [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Jabłka zapieczone w cieście odwdzięczają się słodkim, intensywnym aromatem

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Poznaj przepis na jabłka w cieście z sosem waniliowym. Dobre danie, idealne na lekką kolację we dwoje, albo na deser po tej kolacji. Jak zrobić jabłka w cieście z sosem waniliowym.

Składniki

  • 2 jabłka

  • 4 łyżki rodzynek

  • łyżka masła do wysmarowania formy

  • na ciasto:

  • 1 i ¼ szklanki mąki

  • 5 łyżek masła

  • ½ szklanki cukru

  • żółtko

  • szczypta soli

  • na sos waniliowy:

  • żółtko

  • łyżeczka mąki

  • ½ szklanki skondensowanego słodzonego mleka

  • 2 łyżki sosu karmelowego (do lodów)

  • kilka suszonych owoców żurawiny

  • kilka rodzynek

  • kilka kropli ekstraktu waniliowego (3-5 kropli wystarczy)

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Składniki ciasta połącz i wyrób na stolnicy. Wstaw do lodówki.

  • Jabłka obierz, odetnij czubki, usuń gniazda nasienne, wypełnij rodzynkami i przykryj odciętymi czubkami.

  • Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj. Wytnij 2 koła i owiń nimi jabłka. Z resztek uformuj listki i ogonki. Ułóż na wysmarowanej masłem blasze.

  • Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC.

  • Przygotuj sos: w rondelku utrzyj żółtko, mąkę, ekstrakt waniliowy i sól. Postaw na wolnym ogniu i cały czas mieszając, dodawaj mleko. Mieszaj tak długo, aż sos zgęstnieje.

  • Gorący sos rozlej na talerzyki, dodaj sos karmelowy, połóż jabłko, obsyp owocami żurawiny i rodzynkami.

Zobacz też, jak przygotować jabłka pieczone z czekoladą:

 

Ocena: 0