Jabłka w kapturkach: przepis na zdrowy deser, który spodoba się wszystkim dzieciom

2021-03-29
jablka-shutterstock_556572760.jpg
Autor: Shutterstock Jabłka mogą się stać zimą podstawą wielu zdrowych deserów.
łatwy
20 min
4

Jabłka w kapturkach, czyli jabłka na ciepło z dodatkiem cynamonu, rodzynek i włoskich orzechów zmieniają kolor na złoty.

Jabłka w kapturkach

 

SKŁADNIKI

  • 6 kwaskowatych jabłek
  • 10-12 dag cukru pudru
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 5 dag rodzynek
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 5 dag masła
  • 2 białka jaj
  • trochę soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyć jabłka i naciąć czubki; starannie wydrążyć owoce.
  • Rodzynki i posiekane orzechy wymieszać z cynamonem i częścią cukru pudru. Napełnić nimi jabłka.
  • Na wierzch każdego jabłka położyć wiórki masła i skropić je sokiem z cytryny.
  • Jabłka ułożyć w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
  • Zapiekać przez 20-25 minut w piekarniku w temperaturze około 200 st. C.
  • Ubić białka, dodać do nich 3-4 łyżeczki pozostałego cukru pudru i odrobinę soku z cytryny.
  • Upieczone jabłka wyjąć z piekarnika.
  • Na każde nałożyć sporą porcję piany i wstawić jeszcze raz do piekarnika na 2-3 minuty. Gdy kapturki z piany nabiorą złocistego koloru – wyjąć jabłka.
  • Podawać gorące.