Gruszki w sosie waniliowym: szybki i wykwintny deser

Gruszki w sosie waniliowym: szybki i wykwintny deser

Autor Zdjęcia: photos.com

Gruszki w sosie waniliowym mogą np. zamykać menu eleganckiej kolacji

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Przepis na gruszki w sosie waniliowym to pomysł na doskonały, zdrowy i lekkostrawny deser owocowy. Takie słodkości można też śmiało serwować gościom podczas domowych przyjęć.

Składniki

  • 4 duże gruszki

  • 1 i 1/2 szklanki mleka

  • 2-3 łyżki cukru

  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1/2 laski wanilii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Gruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na połówki lub ćwiartki.

  • Zagotuj 3/4 szklanki wody z połową cukru. Do syropu włóż gruszki i ugotuj na półmiękko. Ostudzone gruszki ułóż w miseczkach.

  • Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z małą ilością zimnego mleka, resztę mleka zagotuj z przekrojoną laską wanilii i resztą cukru.

  • Do gotującego się mleka wlej syrop i zawiesinę z mąki ziemniaczanej, mieszając, zagotuj.

  • Gorącym sosem zalej gruszki. Deser można podawać na ciepło lub po wystudzeniu.

Ocena: 4,3