Gruszki w karmelu: słodkie zapomnienie. Podajemy łatwy przepis!

Gruszki w karmelu: słodkie zapomnienie

Autor Zdjęcia: photos.com

Gruszki, karmel, czekolada, lody - czego trzeba więcej do szczęścia?

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gładki karmel, owocowa słodycz gruszek i gęstość lodów czekoladowych tworzą cudownie zgrane trio. Deser podajemy w miseczkach, by owoce prawie całe zanurzone były w karmelu. Podajemy prosty przepis na wyjątkowy deser z gruszek.

Składniki

  • 4 gruszki

  • szklanka cukru

  • litr wody

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 6 łyżek cukru

  • 80 ml śmietanki kremówki

  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • 200 g gorzkiej czekolady

  • łyżka masła

  • 50 ml amaretto

  • lody czekoladowe

Przygotowanie krok po kroku:

  • Gruszki umyć, obrać, zostawiając ogonki, dół przyciąć. Przełożyć do wrzącej wody z cukrem i sokiem z cytryny. Gotować, aż zmiękną. Pod koniec dodać amaretto.

  • Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia. Na patelni skarmelizować cukier, wymieszać go z 3 łyżkami wody, podgrzewać, aż osiągnie konsystencję syropu. Do cukru dodawać stopniowo śmietankę, stale mieszając. Gdy ponownie zgęstnieje, zdjąć z ognia, dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Sos przestudzić.

  • Gruszki postawić w miseczce, polać sosem karmelowym, a następnie czekoladą. Podawać z lodami czekoladowymi. Pasują też waniliowe lub bakaliowe.

Ocena: 5