Francuskie jabłka dmuchane z calvadosem - pyszny deser z pieczonych jabłek

Francuskie jabłka dmuchane z calvadosem - pyszny deser z pieczonych jabłek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Francuskie jabłka dmuchane z calvadosem to znakomity deser z pieczonych jabłek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wybitnie jabłkowy deser - połówki winnych jabłek nadziewane farszem z jabłek i jabłkowego likieru z cukrem. Wszystko znakomicie do siebie pasuje i smakuje obłędnie. Oto przepis na francuskie jabłka dmuchane.

Składniki

  • 6 twardych winnych jabłek

  • 6 białek

  • 75 g calvadosu

  • 1 szklanka cukru

  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z litra wody i niepełnej szklanki cukru zagotować syrop, przestudzić i dodać  do niego połowę alkoholu.

  • Jabłka przekroić na pół, ułożyć w salaterce, skropić sokiem z cytryny i zalać syropem, odstawić na 3 godziny.

  • Po tym czasie z jabłek usunąć gniazda nasienne i wydrążyć nieco miąższu, tak aby przy skórce pozostało go ok 2 cm.

  • Z białek ubić pianę. Wydrążony miąższ zmiksować z pozostałym cukrem i calvadosem i zmieszać z pianą z białek.

  • Kremem wypełnić połówki jabłek, ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce i piec 15 min w temperaturze 180 st. C.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5