Fondue czekoladowe - deser, który najlepiej smakuje w gronie przyjaciół

Fondue czekoladowe - deser, który najlepiej smakuje w gronie przyjaciół

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Gorąca, płynna czekolada i owoce - wspaniały deser

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Fondue czekoladowe to świetny pomysł na deser w gronie najbliższych przyjaciół. W roztopionej czekoladzie macza się nabite na specjalne widelce kawałki owoców, herbatniki lub biszkopty. Sprawdź, co zrobić z czekoladą, aby nie zastygła.

Składniki

  • 400 g śmietany kremówki
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej (200g)
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej (200g)
  • dowolne owoce: gruszki, ananasy, truskawki, kiwi, winogrona, pomarańcze itp.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śmietanę podgrzej w garnku.

  • Dodawaj stopniowo pokruszoną czekoladę.

  • Mieszaj aż czekolada całkowicie się rozpuści, a masa będzie jednolita i gładka.

  • Wszystko przełóż do naczynia do fondue i utrzymuj w cieple na specjalnym podgrzewaczu, od czasu do czasu mieszając.

  • Pokrojone w kostkę owoce zanurzaj w płynnej czekoladzie i delektuj się ich wyśmienitym smakiem.