Jak zrobić domowe batoniki czekoladowo-bananowe?

Jak zrobić domowe batoniki czekoladowo-bananowe?

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Domowe batoniki czekoladowo-bananowe.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pyszne ciasteczka polane lukrem, które zachwycą i małych, i dużych gości. Sprawdź, jak je zrobić.

Składniki

  • 2 dojrzałe banany

  • 2/3 szklanki cukru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • ½ szklanki jogurtu naturalnego (0% tłuszczu)

  • 3 łyżki miękkiej margaryny

  • białka z 2 jaj

  • szklanka mąki

  • ½ proszku do pieczenia

  • ½ szklanki posiekanej lub startej czekolady (albo gotowych granulek czekoladowych)

  • sól

  • tłuszcz do pieczenia

  • 1 i ¼ szklanki cukru pudru

  • 1 łyżka mleka (o niskiej zawartości tłuszczu)

  • 1 łyżka gorącej wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

  • Posmaruj tłuszczem formę o wymiarach ok. 20 x 20 cm.

  • Zmiksuj cukier, cukier waniliowy (1/2 opakowania), jogurt, margarynę(2 łyżki) i białka. Dodaj rozgniecione widelcem banany.

  • Miksuj dalej z małą prędkością – ok. pół minuty.

  • Następnie wsyp mąkę, sól oraz proszek do pieczenia i miksuj (nie zwiększaj prędkości), aż ciasto będzie jednolite.

  • Wsyp posiekaną czekoladę i wymieszaj całość łyżką.

  • Przełóż ciasto do formy i piecz ok. 40 minut (ciasto musi się mocno zarumienić). Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

  • Przygotuj lukier – mieszaj wszystkie składniki (1/2 cukru wanilinowego, łyżka margaryny, łyżka mleka, łyżka gorącej wody, cukier puder), aż powstanie jednorodna, gładka masa.

  • Ciasto pokrój na kawałki i rozłóż na talerzu, każdy batonik polej lukrem.

Ocena: 0