Czarna baba: fantastyczny deser z Mołdawii o smaku krówki

Czarna baba: fantastyczny deser z Mołdawii o smaku krówki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Niezwykły wygląd i obłędnie pyszny smak - czyli mołdawska czarna baba

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Mołdawska czarna baba – baba neagra – to bajecznie piękny deser, który po przekrojeniu wygląda jak plaster miodu, a smakuje jak krówka. Trudno się od niego oderwać.

Składniki

  • 10 jajek

  • 200 ml oleju

  • 400 g mąki

  • 500 ml mleka

  • 1 łyżka sody oczyszczonej

  • 2 łyżki tartej bułki

  • 300 g cukru

  • 250 ml kefiru

  • 25 ml wódki

  • wysoka forma do babki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Formę do babki posmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką.

  • Do dużej miski przesiać mąkę i sodę oczyszczoną.

  • Dodać cukier i olej. Wymieszać.

  • Wlać ostrożnie kefir, a potem mleko. Wszystko ubić mikserem.

  • Oddzielnie ubić jajka ze szczyptą soli. Mieszaninę jajek dodać do ciasta i wymieszać.

  • Na koniec do ciasta wlać wódkę i znowu wymieszać.

  • Ciasto przelać do foremki.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec babkę przez 1,5 godziny. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100°C i piec jeszcze 1,5 godziny.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7