Czarna baba: fantastyczny deser z Mołdawii o smaku krówki

2021-03-29
Czarna baba: fantastyczny deser z Mołdawii o smaku krówki
Autor: Shutterstock Niezwykły wygląd i obłędnie pyszny smak - czyli mołdawska czarna baba
średni
30 min
4

Mołdawska czarna baba – baba neagra – to bajecznie piękny deser, który po przekrojeniu wygląda jak plaster miodu, a smakuje jak krówka. Trudno się od niego oderwać.

SKŁADNIKI

  • 10 jajek
  • 200 ml oleju
  • 400 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 300 g cukru
  • 250 ml kefiru
  • 25 ml wódki
  • wysoka forma do babki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Formę do babki posmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką.
  • Do dużej miski przesiać mąkę i sodę oczyszczoną.
  • Dodać cukier i olej. Wymieszać.
  • Wlać ostrożnie kefir, a potem mleko. Wszystko ubić mikserem.
  • Oddzielnie ubić jajka ze szczyptą soli. Mieszaninę jajek dodać do ciasta i wymieszać.
  • Na koniec do ciasta wlać wódkę i znowu wymieszać.
  • Ciasto przelać do foremki.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec babkę przez 1,5 godziny. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100°C i piec jeszcze 1,5 godziny.