Bałwanki na patyku - przysmak na Boże Narodzenie

2021-03-29
mat. pras. TESCO
Bałwanki na patyku
Autor: mat. pras. TESCO Bałwanki na patyku - słodka ozdoba na Boże Narodzenie
łatwy
60 min
4

Bałwanki na patyku to ciekawy pomysł na bożonarodzeniowe lizaki. Sprawdź, jak zrobić słodkie bałwanki na patyku dla dzieci.

SKŁADNIKI

  • 120 g serka mascarpone
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 80 g czekoladowego masła orzechowego
  • 150 g białej czekolady
  • 400 g suchego ciasta, np. piernika
  • Paczka podłużnych żelków
  • Kolorowe drażetki                
  • Po kawałku pomarańczowej i czarnej masy cukrowej
  • Patyczki do lizaków lub średnie do szaszłyków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Pokrusz ciasto.

    Serek mascarpone wymieszaj z masłem czekoladowym i dodaj do okruchów. Całość wymieszaj.

    Z powstałego ciasta utocz kulę, zawiń w folię i schowaj na 15 minut do zamrażalnika.

    Wyciągnij kulę ciasta z zamrażalnika. Oddziel z kuli 2/3 i utocz z niej 12–18 kulek. Z pozostałej części ciasta utocz tyle samo kul, jednak trochę mniejszych. Wszystkie kulki schowaj do zamrażalnika na kolejne 15 minut.

    W kąpieli wodnej  rozpuść białą czekoladę. Dodaj podgrzaną śmietankę i wymieszaj.

    Wyciągnij duże kule z zamrażalnika. Nadziej kolejno kule na zamoczone w rozpuszczonej czekoladzie patyczki. Następnie wyciągnij mniejsze kule. Ponownie zanurzając końcówki patyczków w czekoladzie, nadziej na nie kulki. Całość schowaj tym razem do lodówki na 10 minut.

    Ponownie podgrzej czekoladę i kolejno zanurzaj w niej bałwanki. Z czarnej masy cukrowej ulep oczy i guziki, z pomarańczowej - noski. Podłużne żelki pokrój na cienkie paski, to będą szaliki bałwanków. Przyklej ozdoby do bałwanków przy pomocy rozpuszczonej czekolady.

mat. pras. TESCO