Bajeczne mleko gdańskie: pyszny, prosty deser

Bajeczne mleko gdańskie: pyszny, prosty deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mleko gdańskie to deser wpisany na listę produktów tradycyjnych

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Mleko gdańskie to lekki deser, wpisany na listę produktów tradycyjnych 19 grudnia 2008 roku, w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie pomorskim. Dawniejsza receptura obejmowała ucieranie migdałów z cukrem, by otrzymać cukier migdałowy. Dziś przepis można znacznie uprościć, dzięki możliwości użycia gotowego cukru migdałowego.

Składniki

  • 250 g śmietany kremówki

  • 30 g cukru migdałowego

  • garść migdałów w płatkach

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do schłodzonej śmietanki kremówki dodaj cukier migdałowy, dokładnie wymieszaj i ubij na sztywno.

  • Podawaj posypane płatkami migdałowymi.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5