Pudding mleczno-śmietankowy z owocami czy gotowy budyń? Co wybrać?

2016-09-22 9:59

Własnoręcznie przyrządzony pudding to lepsza wersja gotowego budyniu. Z popularnego deseru możesz zrobić naprawdę wykwintne danie, które z powodzeniem podasz na każdym przyjęciu. Zachwycone nim będą też dzieci. Dodatkową zaletą tego deseru jest niska cena składników. Sprawdź, jak go zrobić.

pudding_mleczno_smietankowy_z_owocami.jpg
Autor: pixabay.com Zrobiony w domu pudding to dobry pomysł na deser, jak i eleganckie przyjęcie.

Spis treści

  1. Smak dzieciństwa
  2. Przepis na domowy pudding

Smak dzieciństwa

Dla pokolenia czterdziestolatków smak budyniu waniliowego zawsze będzie kojarzył się z dzieciństwem. Kilkadziesiąt lat temu był to najpopularniejszy z deserów, często wmuszany w dzieci przez mamy pragnące, by ich pociechy przyswoiły mleko, chociażby i w takiej postaci.

Budynie w proszku, tak jak i kisiele były powszechnie dostępne w sklepach, co w tamtych latach stanowiło o ich atrakcyjności. A może wrócić by tak do słodkich lat dzieciństwa i przyrządzić budyń? Ale nie z torebki. Proponujemy przepis na budyń (pudding) domowej roboty. Możesz dodać do niego owoce lub bakalie lub pokruszyć na spodzie naczynia herbatniki.

Przepis na domowy pudding

Składniki:

3 g żelatyny

350 g śmietany 36%

120 g mleka

100 g cukru

20 ml likieru Galiano

1 gałązka mięty

60 g malin

40 g borówek

120 g jagód

karmel (może być zielony)

Jagody rozgnieć widelcem z połową cukru. Wyłóż nimi dna naczyń do puddingu - najładniej pudding będzie wyglądał w szkle, w czarkach lub kieliszkach.

Mleko zagotuj z pozostałym cukrem i likierem, rozpuść w nim żelatynę.

Schłodzoną śmietanę lekko ubij i połącz z mlekiem. Delikatnie wlej do naczyń i wstaw do lodówki na około 2 godziny do schłodzenia.

Podawaj z owocami, udekorowane listkiem mięty i karmelem. Jeśli nie chcesz używać gotowego karmelu i wybierasz wersję eko - zrób go sama.