Wigilijny karp po żydowsku - tradycyjny PRZEPIS

Wigilijny karp po żydowsku - tradycyjny PRZEPIS

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Karp po żydowsku - ryba faszerowana na słodko 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Karp po żydowsku, czyli ryba faszerowana na słodko z rodzynkami i migdałami, to jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. Wypróbuj przepis na karpia po żydowsku w galarecie i zachwyć jego smakiem gości. Oto karp po żydowsku, czyli tradycyjny gefilte fisz, przygotowany według sprawdzonej receptury.

Składniki

  • 1,2 kg karpia
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 marchewka
  • nieduży por
  • 1 cebula,
  • 4-5 łyżeczek żelatyny
  • 10 dag opakowania rodzynek
  • płatki migdałów
  • natka pietruszki
  • 1 bułka do namoczenia
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • kostka warzywna

Przygotowanie krok po kroku:

  • Karpia filetujemy, tak aby nie uszkodzić skóry. 

  • Mięso mielimy, a z pozostałych części ryby oraz warzyw pokrojonych w grubą kostkę z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, gotujemy wywar na małym ogniu przez 30-40 min. Następnie odcedzamy rosół.

  • Do zmielonego fileta dodajemy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, namoczoną małą bułkę, 1 jajko, sól, pieprz oraz 5 dag rodzynek.

  • Przygotowanym farszem nadziewamy skórę karpia, zszywamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 25-30 min.

  • Ugotowaną rybę wykładamy na półmisek i zalewamy galaretką.

  • Dekorujemy rodzynkami, migdałami, pietruszką i cytryną. Wstawiamy do lodówki.