Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami: sprawdzony przepis

2021-03-29
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami: sprawdzony przepis
Autor: thinkstockphotos.com Pierogi z kapustą i grzybami suszonymi to tradycyjny przepis kuchni staropolskiej, sięgającej korzeniami do kuchni prasłowiańskiej. 
łatwy
70 min
4

Przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Sprawdź, jak zrobić dobry farsz do pierogów - z kiszonej kapusty, suszonych podgrzybków i borowików. Świąteczne pierogi przygotowane według tej tradycyjnej receptury zawsze wychodzą wyśmienite!

Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczanąPierogi z rybą oraz Pierogi z makiem.

Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto: zagniatamy mąkę, dodając wody, oleju i soli. Wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na 30 min.
  • Farsz: wypłukaną pod bieżącą wodą kapustę obgotowujemy z namoczonymi grzybami.
  • Pokrojoną w kostkę cebulę obsmażamy na oleju. Dusimy przez chwilę, po czym dodajemy do kapusty.
  • Doprawiamy farsz solą i pieprzem. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, dodajemy odrobinę miodu lub cukru.
  • Lepimy pierogi i gotujemy w gorącej wodzie z odrobiną tłuszczu. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.