Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pierogi z kapustą i grzybami - bez nich trudno wyobrazić sobie prawdziwą wigilię 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Sprawdź, jak zrobić dobry farsz do pierogów - z kiszonej kapusty, suszonych podgrzybków i borowików. Świąteczne pierogi przygotowane według tej tradycyjnej receptury zawsze wychodzą wyśmienite!

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki wody
  • jajko
  • łyżeczka oleju
  • sól
  • 30 dag kiszonej kapusty
  • 10 dag suszonych podgrzybków
  • 5 dag suszonych borowików
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciasto: zagniatamy mąkę, dodając wody, oleju i soli. Wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na 30 min.

  • Farsz: wypłukaną pod bieżącą wodą kapustę obgotowujemy z namoczonymi grzybami.

  • Pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek obsmażamy na oleju. Dusimy przez chwilę, po czym dodajemy do kapusty.

  • Doprawiamy farsz solą i pieprzem. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, dodajemy odrobinę miodu lub cukru.