Wigilijna zupa grzybowa - tradycyjny przepis

Wigilijna zupa grzybowa - tradycyjny przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa grzybowa w wielu domach podawana jest zamiast barszczu z uszkami

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zupa grzybowa to w wielu domach podstawowe danie wigilijne podawane zamiast barszczu z uszkami. Istnieją różne przepisy na wigilijną zupę grzybową, a ta najbardziej klasyczna przyrządzana jest tylko na bazie suszonych grzybów i włoszczyzny. Można ją zabielić śmietaną, dodać makaron lub kaszę. Ten przepis na wigilijną zupę grzybową polecamy osobom początkującym w przygotowywaniu świątecznych dań. Zupa jest łatwa, szybka i smakuje jak rasowa grzybowa.

Składniki

  • 2 litry wody
  • 5-7 dkg grzybów suszonych
  • 1 włoszczyzna bez kapusty
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • sól
  • sok z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wymyte grzyby zalać letnią wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem.

  • Gdy grzyby zmiękną, dodać sporo włoszczyzny oraz pieprz i gotować 30 minut.

  • Do klarownej, przecedzonej zupy, lekko zakwaszonej sokiem cytrynowym, dodać pokrojone w cienkie paseczki kapelusze grzybów oraz oddzielnie ugotowane łazanki. Zupę podgrzać jeszcze przez 5 minut.