Wigilijna kutia - tradycyjny przepis

2021-03-29
mat. pras. CYKORIA S.A.
Wigilijna kutia - tradycyjna przepis
Autor: Shutterstock Wigilijna kutia to najważniejsze danie prawosławnej wieczerzy wigilijnej. 
łatwy
60 min
4

Podajemy przepis na kutię wigilijną z bakaliami i miodem według tradycyjnej receptury naszych babć. Sprawdź, jak zrobić kutię na wigilię, słodkie danie z makiem i kaszą, bez którego w wielu domach trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia. 

Zobacz także przepisy na: Łamańce z makiem, przepis na staropolski deser wigilijny  również Łazanki z makiem i bakaliami  oraz Śląskie makówki Anny Starmach

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 200 g maku potrójnie mielonego
  • 1 torebka cukru wanilinowego CYKORIA
  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 paczki rodzynek CYKORIA
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki kandyzowanej pomarańczy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie w stosunku 1:2 (jedna część kaszy, dwie części wody) przez ok. 15 minut. Garnek z kaszą przykrywamy i zdejmujemy z gazu. Trzeba dać kaszy trochę czasu, aby porządnie napęczniała.

    W tym samym czasie przygotowujemy masę makową. Wsypujemy do garnka mak i cukier wanilinowy, dolewamy mleko oraz miód. Całość zagotowujemy a następnie gotujemy na małym ogniu do momentu zgęstnienia masy.

    Dodajemy skórkę z pomarańczy, rodzynki i orzechy włoskie i gotujemy jeszcze chwilę.

    Gorącą kaszę przekładamy do miski, w której będziemy ją podawać i dekorujemy pozostałą częścią bakalii.

    Miskę odstawiamy, aby całość ostygła i wkładamy do lodówki lub podajemy bezpośrednio na wigilijny stół.

    Kutia powinna być bardzo słodka i dość gęsta. W razie potrzeby dosładzamy ją dodatkową porcją miodu.

mat. pras. CYKORIA S.A.