Wędzony dorsz w sosie jogurtowym - co przygotować zamiast karpia na świąteczny stół?

Wędzony dorsz w sosie jogurtowym - co przygotować zamiast karpia na świąteczny stół?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Wędzony dorsz w sosie jogurtowym.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wędzony dorsz w sosie jogurtowym jest rewelacyjnym zamiennikiem karpia podczas wigilijnej wieczerzy. Sprawdzi się zwłaszcza w przypadku, gdy nie wszyscy goście przepadają za tą tradycyjną rybą. Sprawdź, jak go przygotować.

Składniki

  • wędzony dorsz
  • 10 dag suszonych pomidorów w oliwie
  • ogórek
  • 2 ostre marynowane papryczki
  • pęczek szczypiorku
  • kubek (150 ml) jogurtu naturalnego
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę podzielić na filety (starannie oczyszczając z ości), zdjąć skórę, podzielić na kawałki.

  • Szczypiorek drobno posiekać.

  • Suszone pomidory odcedzić i pokroić w paski.

  • Obrać ogórka, pokroić w plastry, a papryczki podzielić na drobne kawałki.

  • Wymieszać kawałki dorsza, ogórka, pomidora, papryczki i szczypiorek.

  • Jogurt połączyć z majonezem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

  • Sałatkę zalać sosem.