Uszka z kapustą i suszonymi grzybami: przepis na Wigilię

Uszka z kapustą i suszonymi grzybami: przepis na Wigilię

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Uszka z kapustą i suszonymi grzybami świetnie smakują i jako samodzielne danie, i jako dodatek do barszczu

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Uszka z suszonymi grzybami i kapustą kiszoną mają wspaniały smak i aromat. Doskonale komponują się też z wigilijnym barszczem. Sprawdź, jak je zrobić - podajemy dobry przepis na uszka.

Składniki

  • farsz:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 3 garście suszonych grzybów
  • 2 średniej wielkości cebule
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa typu maggi
  • oliwa lub olej
  • łyżka bułki tartej
  • ciasto:
  • 1/2 kg maki pszennej
  • czubata łyżeczka soli
  • ciepła woda (około szklanki)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby opłukać. Zalać wrzątkiem, odstawić na kilkanaście minut, późnej ugotować do miękkości.

  • Odcedzić, a w wodzie, w której się gotowały, ugotować kapustę.

  • Odcedzoną i odciśniętą kapustę drobno posiekać; dodać pokrojone w paseczki grzyby.

  • Na oliwie lub oleju podsmażyć posiekaną cebulę; dodać kapustę z grzybami, bułkę tartą, sól, pieprz, odrobinę maggi do smaku. Całość smażyć przez chwilę na dużym ogniu. Przełożyć do miski, uklepać i odstawić do wystygnięcia.

  • Przygotować ciasto: na stolnicę przesiać makę, dodać sól; zrobić zagłębienie i wlać trochę ciepłej wody.

  • Wyrobić dość twarde ciasto. Przykryć je i odstawić na 20 minut.

  • Później cienko rozwałkować. Z ciasta wycinać niewielkie kwadraty.

  • Na środek nakładać łyżeczką dość duże porcje farszu. Formować uszka.

  • Gotować w dużej ilości osolonej wody.