Uszka z kapustą i suszonymi grzybami

Uszka z kapustą i suszonymi grzybami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Uszka z kapustą i grzybami to tradycyjny dodatek do wigilijnego barszczu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 15 OSÓB

Przepis na uszka z suszonymi grzybami przyda się podczas przygotowań do świąt. Uszka z kapustą i grzybami to tradycyjny dodatek wigilijnego barszczu. Jak je zrobić? Podajemy przepis na smaczne uszka z kapustą i grzybami. 

Składniki

  • Farsz:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 3 garście suszonych grzybów
  • 2 średniej wielkości cebule
  • sól, pieprz
  • oliwa lub olej lniany
  • łyżka tartej bułki
  • Ciasto:
  • 1/2 kg maki pszennej
  • czuba ta łyżeczka soli
  • ciepła woda (około szklanki)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby opłukać. Zalać wrzątkiem, odstawić na kilkanaście minut, późnej ugotować do miękkości. Odcedzić, a w wodzie, w której się gotowały, ugotować kapustę.

  • Odcedzoną i odciśniętą kapustę drobno posiekać; dodać pokrojone w paseczki grzyby. 

  • Na oliwie lub oleju podsmażyć posiekaną cebulę; dodać kapustę z grzybami, tartą bułkę, sól, pieprz, odrobinę maggi do smaku. Całość smażyć przez chwile na dużym ogniu. Przełożyć do miski, uklepać i odstawić do wystygnięcia.

  • Przygotować ciasto. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól; zrobić zagłębienie i wlać trochę ciepłej wody. Wyrobić dość twarde ciasto. Przykryć je i odstawić na 20 minut.

  • Ciasto cienko rozwałkować.

  • Z ciasta wycinać niewielkie kwadraty. Na środek nakładać łyżeczką dość duże porcje farszu. Formować uszka.

  • Uszka gotować w dużej ilości osolonej wody. Wyciągnąć, gdy wypłyną na wierzch.