Staropolski barszcz wigilijny: prosty przepis

Staropolski barszcz wigilijny: prosty przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Sprawdź, jak zrobić aromatyczny barszcz wigilijny o pięknej barwie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Aromatyczny barszcz wigilijny - najlepiej z uszkami - to obowiązkowy punkt w menu na Wigilię. Podajemy przepis na klasyczny barszcz czerwony gotowany na włoszczyźnie z dodatkiem suszonych grzybów.

Składniki

  • włoszczyzna (seler, pietruszka, marchew, por)
  • cebula
  • 4 buraki
  • sok buraczany
  • około 80 g suszonych grzybów
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • czarny pieprz w ziarnach
  • sól, cukier i kwasek cytrynowy (do smaku)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obrane, umyte i pokrojone jarzyny (w zależności od upodobania - w plastry, kostkę) wrzucamy do wrzącej wody i obgotowujemy.

  • Następnie dodajemy pokrojone buraki, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. W tym samym czasie w drugim garnku gotujemy suszone grzyby.

  • Gdy jarzyny i buraki odpowiednio zmiękną, a grzyby oddadzą smak i aromat wodzie, oba wywary łączymy, przelewając je przez sitko do wspólnego garnka.

  • Następnie dodajemy odpowiednią ilość soku buraczanego (1 i 1/2 l wywaru = 1/2 l soku). Całość doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.

  • Aby barszcz nabrał intensywniejszej barwy, dodajemy sok z jednego utartego, surowego buraka.

  • Doprawiamy do smaku solą i cukrem, w razie potrzeby możemy barszcz zakwasić szczyptą kwasku cytrynowego.