Potrawy wigilijne: łazanki z makiem

Potrawy wigilijne: łazanki z makiem

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Łazanki z makiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Łazanki w wersji wigilijnej - z makiem. Podajemy także przepis na domowe łazanki.

Składniki

  • 300 g makaronu łazanki
  • 300 g maku
  • po szklance mleka i wody
  • 2 łyżki masła
  • po 2 łyżki miodu i cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • po 100 g migdałów, orzechów włoskich rodzynek, suszonych fig i moreli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Łazanki ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć.

  • Zagotować mleko z wodą. Wsypać przebrany mak i zostawić na 15 minut, by się zaparzył. Zaparzony odsączyć i zemleć w maszynce dwa razy, używając sitka o najmniejszych oczkach.

  • Sparzyć rodzynki i migdały (z migdałów zdjąć skórki). Posiekać bakalie.

  • Na patelni rozpuścić masło, dodać bakalie, miód, cukier puder, cukier waniliowy i mak. Łazanki wymieszać z masą makową.

  • Jeśli chcesz własnoręcznie przygotować łazanki, wymieszaj 3 jajka z odrobiną soli i taką ilością mąki, by po wyrobieniu ciasto było gładkie i elastyczne, takie jak na makaron. Rozwałkuj je cienko, lekko podsusz i pokrój na małe kwadraty.

tip dnia

Możesz użyć gotowej masy makowej, ale dodaj do niej łyżkę miodu i pokrojone bakalie.