Karp po węgiersku - przepis na karpia pieczonego na słoninie

Karp po węgiersku - przepis na karpia pieczonego na słoninie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Smażony karp wigilijny już się przejadł? Wypróbuj zapiekanego karpia po węgiersku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Na tegoroczną wigilię proponujemy przepis na karpia po węgiersku, oryginalną rybę zapiekaną ze słoniną, cebulą i papryką. Brzmi pysznie prawda? Karp po węgiersku zdecydowanie ma szansę zdominować wigilijną wieczerzę i z pewności ciężko będzie po nim powrócić do smaku tradycyjnie smażonych dzwonków. Jak zrobić karpia po węgiersku? Dość łatwo, ale nie szybko. Podajemy przepis.

Składniki

  • 1 karp (ok. 1,5 kg)

  • sok z jednej cytryny

  • sól, pieprz

  • 150 g przerośniętej słoniny pokrojonej w kostkę

  • 2 cebule

  • 125 ml sosu rybnego

  • 250 g kwaśnej śmietany

  • 1 łyżka stołowa słodkiej papryki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oskrobanego karpia skrop sokiem z cytryny od wewnątrz i z zewnątrz, przypraw solą i pieprzem.

  • Słoninę i cebulę pokrojone w kostkę włóż do brytfanny i zapiecz.

  • Na zapieczonej słoninie z cebulą połóż karpia, dolej sosu i duś około 15 minut pod przykryciem w piekarniku w temperaturze 180 stopni C.

  • Śmietanę wymieszaj z papryką, polej karpia i dalej duś, ale już bez przykrycia. Łączny czas pieczenia 45–50 minut.

Ocena: 4,7